foto van een persoon die niet herkenbaar is en een pistool richt

Zodiac Killer ontmaskerd?

De Zodiac Killer heeft zijn naam aan zichzelf te danken. Deze beruchte seriemoordenaar heeft namelijk diverse brieven en cryptogrammen naar de media gestuurd over zijn moorden. In deze brieven noemde hij zichzelf Zodiac. De Zodiac Killer is verantwoordelijk voor in ieder geval zeven moorden of pogingen tot moord in Noord-Californië tussen december 1968 en oktober 1969. De laatste brief van de Zodiac Killer verscheen in 1974. Waarom de Zodiac Killer daarna geen contact meer heeft gelegd met de media, is en blijft een raadsel.

De Zodiac Killer claimde in zijn brieven 37 moorden. Echter zijn er slechts zeven slachtoffers bevestigd door de politie die aan deze seriemoordenaar gelinkt werden. Vijf van deze slachtoffers zijn door de beruchte seriemoordenaar om het leven gebracht, twee slachtoffers hebben de poging tot moord overleefd en leven hedendaags met een vreselijk trauma. De gruwelijke daden van de Zodiac Killer begonnen - voor zover bekend - met Betty Lou Jensen en David Arthur Faraday. Deze twee tieners hadden hun eerste date en stonden met hun auto op een afgelegen parkeerterrein toen zij werden overvallen door de moordenaar met een pistool. Er is tot op heden geen motief bekend waarom hij deze twee slachtoffers heeft doodgeschoten. Na deze tieners, volgden nog twee andere koppels. Verder is er tevens een taxichauffeur vermoord.

Ondanks de grote aandacht voor deze moordenaar vanuit de politie en de media, is er weinig over de identiteit van de Zodiac Killer bekend, Het enige bewijs dat gedurende het onderzoek is verzameld, is een halve vingerafdruk en zijn handschrift. Twee van zijn slachtoffers hebben de poging tot moord overleefd, echter hebben zij geen goede beschrijving kunnen geven van hun dader. In totaal zijn er in de zaak van de Zodiac Killer meer dan 2500 verdachten verhoord, echter zonder enig resultaat.

Cryptogrammen
Enig spoor naar de Zodiac Killer is pas ontstaan op het moment dat hij contact opnam met de media op 1 augustus 1969. In de betreffende brief beweert hij de moorden te hebben gepleegd. In deze brief eist de moordenaar dat de media de bijgevoegde code in de krant moet plaatsen, anders vallen er nog meer slachtoffers. De code bestaat volgens de dader uit drie delen, echter zijn tot op heden nooit alle delen opgelost.

De eerste code is gekraakt door een ouder stel, twee burgers. Helaas heeft dit geen resultaat opgeleverd over de identiteit van de Zodiac Killer. Wel werd door het kraken van deze code zijn motief enigszins helder. De moorden en brieven naar de media stopten hiermee echter niet.

Momenteel zijn er nog steeds codes van de Zodiac Killer die nog niet gekraakt zijn. Zo is er ook een codebericht waarin mogelijk de echte naam van de beruchte seriemoordenaar in code staat beschreven. Tevens zou de Zodiac Killer een codebericht hebben opgesteld over een bom die hij geplaatst heeft. De Zodiac Killer werd een veel verschenen naam in de media vanwege het grote mysterie rondom de identiteit van deze dader. Meerdere burgers hebben geprobeerd de codes te kraken en het mysterie op te lossen, echter tot op heden zonder succes. Door de grote media aandacht zijn er veel theorieën ontstaan over de identiteit van de Zodiac Killer.

Zodiac Killer ontmaskerd?
Bijna 50 jaar nadat de seriemoordenaar zijn moorden heeft gepleegd, in 2017, kwamen diverse beweringen in de wereld dat de Zodiac Killer is ontmaskerd. Twee experts van de LAPD en cold cases, hebben de zaak rondom de moord op het 18-jarige slachtoffer Cheri Jo Bates nog eens onderzocht. Volgens deze experts kwam verdachte Ross Sulivan naar voren die in 1968 gearresteerd is en tevens een van de eerste verdachten was in de zaak van de Zodiac Killer. Sullivan werkte in een bibliotheek in de omgeving van de moord op Cheri Jo Bates en zijn uiterlijk komt overeen met de identiteit - voor zover bekend - van de Zodiac Killer. De Zodiac Killer moest namelijk een jongeman zijn van ongeveer 25-30 jaar oud, een bril hebben en kort haar. Tevens zijn er op de plaats delict schoenafdrukken gevonden die overeenkomen met het type schoen dat Sullivan droeg, namelijk legerschoenen. Er is een documentaire van dit heropende onderzoek gepubliceerd met als titel “The Hunt for the Zodiac Killer”.

Tot op heden is nooit met zekerheid vastgesteld of Sullivan ook daadwerkelijk de beruchte seriemoordenaar is. Sullivan is inmiddels overleden aan een hartaanval nog voordat hij officieel opgepakt kon worden. De moorden van de Zodiac Killer zijn wereldwijd bekend en hebben meerdere mensen geïnspireerd tot het schrijven van diverse boeken, films en documentaires. Ondanks de vele aandacht wereldwijd, zal de werkelijke identiteit van de Zodiac Killer waarschijnlijk altijd een groot mysterie blijven.