Een spannende foto van man en vrouw die bezig zijn met een bewijsbord voor een moordonderzoek. Op het bewijsbord zijn foto’s te zien, aantekeningen en touw dat de bewijsmaterialen verbindt.

Verloop onderzoek moordspel

Stap 1: Informatie voorafgaand aan het onderzoek

Je ontvangt het politiedossier online en indien besteld ook via post. Het politiedossier bevat alle informatie rondom de moordzaak. Dankzij nieuw gevonden bewijs heeft de politie ontdekt dat een aantal moordzaken door dezelfde dader is gepleegd, waarbij het aan jou de taak is om de seriemoordenaar te ontmaskeren en voldoende bewijs aan te leveren. Je logt in op een online systeem waar je een introductievideo bekijkt en meer informatie over de slachtoffers ontvangt. Je ziet de reconstructievideo van de slachtoffers, ontvangt meer informatie over waarom de politie denkt dat deze slachtoffers door dezelfde dader zijn vermoord en ontvangt tevens meer instructies over hoe de online politiedatabank werkt.

Stap 2: Politiedossiers slachtoffers

Het is natuurlijk van groot belang dat jij de dossiers van de slachtoffers nauwkeurig doorneemt. Door nieuw bewijs is bekend dat de moorden door dezelfde dader is gepleegd, deze kennis had de politie nog niet. Wellicht ontdek jij nieuwe connecties nadat jij de dossiers van de slachtoffers hebt doorgenomen.

Stap 3: Maak een tijdlijn/bewijsbord

Door een tijdlijn/bewijsbord te maken van de slachtoffers – en voor zover bekend van de dader – krijg jij overzicht van de verschillende moordzaken en helpt dit je met het ontdekken van nieuwe connecties tussen de slachtoffers.

Stap 4: Bekijk alle beschikbare beelden in de online databank

Als een slachtoffer vlak voor zijn/haar moord op een bewakingscamera is gesignaleerd, zijn deze bewakingsbeelden in de online databank gezet. Tevens zijn alle verhoren met getuigen en verdachten opgeslagen in de online databank en kun je deze bekijken.

Stap 5: Controleer alle personen en voertuigen in de online databank

Alle personen en voertuigen die eens in aanraking zijn geweest met de politie, zijn opgenomen in de online databank. Vind jij iets verdachts in het profiel van een getuige of voertuig?

Stap 6: Vraag nieuw bewijs op

Wellicht heb jij nieuwe aanknopingspunten in de moordzaken ontdekt of een nieuwe connectie of kroongetuige gevonden. Vraag dan zo snel mogelijk meer informatie op of bijvoorbeeld een verhoor met deze nieuwe getuige. Wellicht geeft dit nieuw bewijs of informatie over de dader. Neem waar mogelijk ook contact op met bedrijven waarvan jij denkt dat zij extra informatie kunnen geven

Stap 7: Voldoende bewijs? Pak de dader op!

Als je voldoende bewijsmateriaal en een motief hebt verzameld én hebt ontdekt wie de dader is, laat dit dan direct weten! De NBRD zorgt er namelijk voor dat deze informatie direct wordt doorgespeeld aan hun contactpersoon bij de politie en de dader direct wordt opgepakt. Indien mogelijk kijk jij mee met de bewakingscamera’s in de omgeving, zodat jij de arrestatie live meekijkt.