Is jouw vriendelijke buurman een seriemoordenaar?
Hoewel je misschien zou denken dat seriemoordenaars sociaal-gestoorde eenlingen zijn die moeite hebben om zich normaal te profileren in de maatschappij, is dit helaas vaak niet het geval. Integendeel. Daders die seriemoorden plegen, zijn vaak juist de meest normale personen waar je het niet van verwacht, zoals die vriendelijke buurman die je helpt met het onderhouden van je tuin of het tillen van de zware boodschappen uit je auto.
Verschillende studies en onderzoeken naar het profiel van seriemoordenaars laten zien dat dit vaak juist representatieve en sociale mensen zijn. Ze beschikken vaak over een enorme aantrekkingskracht, charmes en zijn intelligent. Mensen waar menigeen tegenop kijkt. Tot de waarheid achter deze charmante moordenaars wordt onthuld.
Een goed voorbeeld van een charmante en intelligente man die een koelbloedige seriemoordenaar bleek te zijn, is Ted Bundy. Bundy is uitgeroepen tot de meest charmante seriemoordenaar in de geschiedenis. Hij heeft zijn charmes dan ook goed ingezet bij het verleiden van zijn slachtoffers om vervolgens toe te kunnen slaan. Echter is er niets charmants aan deze man, wanneer je meer over hem te weten komt. Bundy heeft tientallen vrouwen verkracht en verminkt. Hij bekende 30 moorden, echter is het exacte aantal tot op de dag van vandaag nog niet met zekerheid vastgesteld. Bundy sloeg veelal op dezelfde wijze toe. Hij verbond zijn onderarm en vroeg aan vrouwen op parkeerplaatsen om hulp. Hij nam ieder slachtoffer mee naar een afgezonderde plek waar hij zijn slachtoffers vervolgens verminkt en verkracht. Bundy stond tevens bekend om zijn voorkeur voor necrofilie - geslachtsgemeenschap hebben met de overleden lichamen van zijn slachtoffers.
Seriemoordenaars zijn vanwege hun charmante houding en intelligentie vaak niet te onderscheiden van mensen die niet moorden. Echter zijn er wel een aantal kenmerken die de meeste seriemoordenaars gemeen hebben.
1. Seriemoordenaars handelen vaak impulsief
Alhoewel er ook seriemoordenaars zijn die weken kunnen spenderen aan het volgen van hun slachtoffers, slaan de meeste seriemoordenaars impulsief toe.
2. Seriemoordenaars halen vaak voldoening uit de pijn van hun slachtoffers
Het proces van doden is vaak belangrijker voor een seriemoordenaar dan de moord zelf. Om deze reden worden de slachtoffers van seriemoordenaars vaak op gruwelijke wijze vermoord. Seriemoordenaars halen hun voldoening veelal uit het hele plaatje: de pijn, de angst, het geschreeuw en de bloed. Zij hebben de macht en controle over het leven van het slachtoffer, wat de meeste seriemoordenaars een voldaan gevoel geeft.
3. Seriemoordenaars hebben vaak geen controle over hun behoeften
De meeste seriemoordenaars hebben moeite om controle te houden over impulsief gedrag. Zo zijn er ook diverse seriemoordenaars die toegeven dat zij graag niet willen moorden en hun best doen om het tegen te houden, maar hun onbedwingbare behoefte om te moorden het toch vaak wint.
4. Seriemoordenaars zijn sadistisch
Zo zijn er genoeg seriemoordenaars die contact opnemen met familie en vrienden van hun slachtoffers, een boodschap achterlaten op de plaats delict of berichten sturen naar de politie. Zij willen vaak de moord herbeleven om de voldoening er weer uit te halen, om deze reden bewaren veel seriemoordenaars ook een aandenken aan het slachtoffer.
5. Huishoudelijke gebeurtenissen in de jeugd
Veel seriemoordenaars haalden op jonge leeftijd plezier uit ongewone dingen in het huishouden. Zo zijn er genoeg seriemoordenaars die in hun jeugd graag bezig waren met een vuurtje stoken of dieren verwaarlozen of mishandelen. Ook op latere leeftijd nog bedplassen kan een teken zijn van dat een kind op latere leeftijd een seriemoordenaar is.
6. Seriemoordenaars nemen geen verantwoordelijkheden voor hun dader
Veel van hen zien zichzelf juist als een slachtoffer van hun behoeften en beweren dit niet uit vrije wil te doen. Ook zijn er seriemoordenaars die hun jeugd de schuld geven, bijvoorbeeld wanneer zij door een dierbare zijn verwaarloosd of mishandeld.
7. Seriemoordenaars zijn welbespraakt
Alhoewel veel seriemoordenaars een gebrek hebben aan empathie en het voelen van diepgaande emoties, weten de meeste seriemoordenaars toch de juiste woorden te gebruiken.
8. Seriemoordenaars hebben moeite om een emotionele relatie op te bouwen
Aangezien veel seriemoordenaars zijn verwaarloosd of mishandeld in hun jeugd, zijn zij het veelal niet gewend om een diepgaande en emotionele relatie met iemand op te bouwen. Zij zijn daarom ook regelmatig niet in staat om een diepgaande relatie aan te gaan of te onderhouden. Een diepgaande relatie kan echter niet alleen een liefdesrelatie, maar ook hechte vriendschappen of goede relaties met families betekenen. Wel zijn er voldoende seriemoordenaars die erin slagen om deze band te faken.
9. Seriemoordenaars houden van emotionele manipulatie
Zo zijn er veel moordenaars die het moordonderzoek als een spel zien, en contact opnemen met de politie om het onderzoek te misleiden of media aandacht te verkrijgen.
Aangezien de meeste seriemoordenaars op het eerste gezicht normaal ogen, is het moeilijk te achterhalen of jouw vriendelijke buurman een seriemoordenaar is. Bovenstaande kenmerken zijn uiteraard niet van toepassing op iedere seriemoordenaar, zo zijn er ook daders die handelen vanuit een ziekte of in een psychose. Heb jij geen goed gevoel bij je buurman? Dan is ons advies om vooral bij hem uit de buurt te blijven en geen emotionele relatie met hem op te bouwen.